27 Mart 2009 Cuma

Türkiye' de doğal olarak yetişen meşe türleri


Saplı Meşe, Sapsız Meşe,
Istranca Meşesi, Macar Meşesi,
Çoruh Meşesi, Kasnak Meşesi,
Mazı Meşesi, Tüylü Meşe,
İspir Meşesi, Saçlı Meşe, Yalancı Tüylü Meşe, İran Palamut Meşesi,


Kermes Meşesi, Pırnal Meşesi, Lübnan Meşesi, Makedonya Meşesi,

Akmeşeler, Kırmızı Meşeler, Herdem Yeşil Meşeler

26 Mart 2009 Perşembe

Türkiye' deki tarikatlar,


Kadirilik,
Kadiriye,(Abdülkadir Geylani),
Hüseynilik,
Rufailik, (Ahmet Er Rufai)
Nakşilik,Nakşibendiye tarikatı,(Muhammed Bahauddin Nakşibendi)
Celvetitilik,(Aziz Mahmud Hüdayi)
Halvetilik,(Ömer Sıracettin Halveti)
Şazelilik,(Ebul Hasan Şazili)
Mevlelilik,
Bektaşilik,(Hacı Veli Bektaşi)
Nasır-Nasırcılar,
Galibilik,(Galip Hasan Kuşcuoğlu)
Sadiye,(Seyit Sadeddin),
Bedeviye, (Ahmet El Bedevi)
Dussukiye tarikatı, (İbrahim Dussuki)
Universel Sufizm,(Hazret İnayet Han)
Oveysi İslam Sufizmi Okulu, (Veysel Karani)
Mevliviye, (Mevlana Celaleddin Rumi)
Bayramiye tarikatı,(Hacı Bayram-ı Veli)
Nurculuk,
Aczmendi,
Buhurilik,
Melamilik,
Kalendirilik,
Yesevilik,
İskenderpaşa,
Ruşenniye,
Sühreverdiyye,
Gümüşhanevi,
Ebü'l Vefa el-Bağdadi,
Silsile-i Sadat,
Babailik,

Davul


Köbürge,
Küvgür,
Tuğ,
Tavul,
Tabıl-Babl

Afrika kökenli bir dans


Caz Dans,
Tap,
Salsa,
Afro-Kuba
Çaça,
Rumba,
Samba,
Candombe,
Bambula,

Dünya'daki Tarikatlar


İslami Tarikatlar,
Hristiyan Tarikatlar,
Yahudi Tarikatları,
Hindu tarikaları,
Budist tarikatları,

Macaristan' da hayvancılık


Hayvancılık:
Muraköz atı
Macar boz sığırı
Camız
Racka koyunu
Mangalica domuzu
Kendermagos benekli tavuğu
Komondor köpeği
Vizsla köpeği
Puli köpeği
Taksokutu, Macar ördeği
Kaz

Türkiye' deki kaplıcalar


Afyon-Gazlıgöl, Hüdai(Sandıklı)
Ağrı-Diyadin
Ankara-Kızılcahamam, Haymana,
Balıkesir-Güre(Edremit), Gönen
Bursa-Çekirge, Oylat(İnegöl)
Denizli-Pamukkale
Edremit, Balıkesir
Eskişehir-Sakarı, Hasırca, Kızılinler, Alpanos, Hamam Karahisar, Yarıkçı,
Konya-Ilgın(Ilgın), İsmil(İsmil)
Muğla-Sultaniye(Köyceğiz)
Nevşehir-Kozaklı,
Yalova-Yalova









Türkiye' deki nehirler, ırmaklar

Akarçay, Alata, Aras, Arda, Asi
Botan
Büyük Menderes
Ceyhan
Çekerek, Çine, Çoruh
Delice, Devrez, Dicle
Ergene
Fırat
Gediz, Gerede, Gökırmak, Göksu-Seyhan, Göksu-Kilikya
Habur
Karpuzlu, Kelkit, Kızılırmak, Körsulu, Kura, Küçük Menderes,
Manavgat, Melet, Menderes, Mercan, Meriç, Murat
Piri, Porsuk, Posof,
Oltu,
Sakarya, Salaçor(Doğu Karadeniz), Salur(Güneydoğu Anadolu), Seyhan, Susurluk,
Tunca,
Yeşilırmak,
Zamantı,Zap,

Asya' daki nehirler, ırmaklar...

Afganistan, Ceyhun
Azerbaycan,Aras

Birmanya-Burma-Myanmar, İravadi, Saluen ve Sittang

Çin
,Amur, Hotan, Muzat, Sarı Irmak, Toşkan,Tekes, Tarım, Kumarık, Çerçen, İrtiş, İli, Yarkent, Yurungkaş, Yangtze, Keriye, Kaşgar, Kaydu, Karakaş

Ermenistan,
Debed, Aras, Hrazdan

Filistin, Şeria

Gürcistan, Çoruh, Debed

Hindistan, İndus, Ganj, Brahmaputra
Hong Kong, Şing Mun

Irak, Dicle, Fırat, Şatt-ül-Arap
İran, Aras, Şatt-ül-Arap

Kazakistan, Seyhun,İli, Çu, Ural, İşim
Kırgızistan, Kara Derya, Kumarık, Çu, Narin, Toşkan

Lübnan, Litani, Asi

Malezya, Rejang, Kelantan
Moğolistan, Orhun, Selenge, Yenisey

Özbekistan, Ceyhun,Seyhun, Kara Derya

Pakistan, İndus
Rusya, Abakan, Amur, Angara, Daugava, Dinyeper, Don, İdil, İrtiş, İşim, İzma, Lena, Narova,
Neman, Neva, Obi, Oka, Selenge, Soj, Şahe, Turka, Ural, Voronej, Yenisey

Suriye, Dicle, Fırat, Şeria, Asi

Tacikistan,Ceyhun, Seyhun
Türkmenistan, Ceyhun

23 Mart 2009 Pazartesi

Likör çeşitleri


Şartröz - Moka - Acıbadem Ahududu Çilek - Vişne
Gül - Nane
Bindallı - Hare -Altın
Portakal - Kayısı
Turunç - Limon
Mandalina






Anisette-Anasondan yapılan tatlı ve şeffaf
Kürasol-Acı portakal kabuğundan yapılan

Osmaniye ilinde bir antik kent


Hierapolis Kastabala
Asitawanda Karatepe
Kadirli, Flaviopolis
Hemite, Gökçeadam kalesi

Osmaniye ilinde bir kuş cenneti.

Kırmıtlı










Kırmıtlı' da bir Küçük balaban kuşu

Radyoaktif bir element.


Radon, (Rn) renksiz,
Doğada bütünüyler adyoaktif bir gaz.


Toryum, (Th)
Kurşun renginde, havada bozulmaz,
atom enerjisi
kaynağı olarak kullanılır.

Trityum-Radyoaktif hidrojen

Asya' da bir ırmak

İli
Kaynak; Tekes va Kunges nehirleri

Kıbrıs' ta antik bir kent

Ledrai
Ledra
Lefkosia
Kition
Amathus
Kurion
Paphos
Marion
Soli
Lapithos
Kerynia
Salamis
Tamassos
Idalion
Chytroi

Osmanlı döneminde kullanılan paralar.

Marbaş, On para değerindeki sikke
Metelik, Eskiden on paraya verilen ad.

Bitlis yöresine özgü yemekler,

Büryan kebabı(Perive)-Avşor (Oğlak etinden yapılır)
Ayvanet(ceviz büyüklüğündeki hamurlar kızartıldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenen bir yemek)
Çorti aşı ( Büyük bir tencereye kemikli etler sıralanır, salamura lahana turşusu, dövme ve su ile pişirilir.)
Tutmanç aşı (Bulgur ve et karışımıyla hazırlanan fındık büyüklüğündeki köfteler(glorik), kurut ayranıyla pişirilir. ve daha sonra erişte eklenir.)

Kılorik - Şekalok - Ciğer toplaması - Turşi aşı - Kari aşı - Katıklı dolma - Gebol
Mışefşi - Kengerli pilav - Şirin kayğanak - Mıkaşarlı pilav

Toz durumuna getirilmiş meyvesi tatlılara güzel koku vermek için kullanılan tımanıcı bir bitki

Vanilya
Fransızca, Vanille.
Almanca, Vanille.
Yunanca, Vanília.
İtalyanca, Vaniglia.
Japonca, Banira.
Rusça, Vanil.
İspanyolca, Vainilla.

Sivas, Şarkışla ilçesinde bir kaplıca

Alaman çermiği
Kangal balıklı çermik
Akça ağıl çermiği
Orta bucak çermiği
Soğuk çermik
Sıcak çermik

Gümüşhane yöresine özgü yemekler

Borani, Çıtma fasulye, Erişte, Fıtfıt haşılı, Gavut çorbası, Hasuda kuymağı, Kara helva, Kaygana, Lalanga, Lemis, Lor dolması, Mantı, Muhla, Pağla denlisi, Siron, Sütlü haşıl, Un herlesi çorbası, Yergök dolması, Zuluflu çorba
Kuşburnu çorbası

Gaziantep yöresine özgü yemekler ve tatlılar


Abanuş Kebabı, Alinazik, Beyran Çorbası, Börkaşı
Butanya, Cartlak Kebabı, Çağla aşı, Çiğdem Aşı, Daraklı, Et kavurması (Topaç), Firik Pilavı
Kaburga Dolması, Kerebiç-Tatlı, Kölükaşı, Kömeç (Buğulama)Aşı, Kahke, Kahkı-Çörek,
Malhıtalı-Mercimekli Köfte, Maş Çorbası,
Mıcırık aşı, Mıkla-Sarımsak, yoğurt, yumurta, Mumbar Dolması, Pirinç ve pekmezle yapılan bir çorba-Munu, Muni,
Müceddere-Börek, Nişe Helvası, Nevzine,
Şıllık (akıtma)-Tatlı,
Şiveydiz-Taze sarımsak yada soğan ve etle yapılan bir yemek
Yuvarlama-Küçük köftelerle yapılan bir yemek

Van, Erçiş yöresine özgü yemekler

Cılbır, Çorti aşı Helise, İşbabyan,
Kavut, Keledoş, Kurut aşı-Grut,(Köfte)
Murtuğa,
Otlu Peynir,
Paluza,
Sengeser,
Şile,