28 Nisan 2016 Perşembe

Akrep takımyıldızının en parlak yıldızı ...

Antares,
Akrep takımyıldızının en parlak yıldızı.
Akrep takımyıldızı (Scorpius)

Diğer yıldızları,
Graffias,
Sargas, 
Shaula, 
Jabbah, 
Girtab,
Iclil, 
Niyat,

Lesath,
Akrep yüreği,
İğne,
Antares.

22 Nisan 2016 Cuma

Hatay yöresine özgü, buğday ve etle yapılan bir yemek ...

Aşur,
Aşşur,
Dövme,
Hatay yöresine özgü, buğday ve etle yapılan bir yemek,

Malzemeler:
• 0.5 kg. aşurluk et (incik eti)
• 0,5 kg. dövme buğday
• Yarım su bardağı nohut
• Bir yemek kaşığı biber salçası
• 2 adet soğan

• Bir yemek kaşığı tereyağı
• Kimyon
• Ceviz içi

Hazırlanışı:

Nohut bir gece suda bekletilerek önceden ıslatılır. Et düdüklü tencerede pişirilir. Geceden ıslatılan buğday, nohut ve soğan üzerine az su eklenerek tekrar pişirilir. Piştikten sonra tahta kaşıkla(bu yemek için özel kaşık ya da tokmak yapılmıştır) tencerede ezilir. Et ve diğer malzemeler iyice özleşene kadar dövülür. Piştikten sonra içine biber salçası, tuz eklenerek, tahta kaşık veya aşur döveceği ile iyice özleşinceye kadar dövülür. Bir servis tabağına yayılır ve üzerine kızdırılmış tereyağı dökülür, kimyon serpilir, ceviz ile süslenerek sıcak servis yapılır. Kimyon kuru bir tavada hafif ateşte çevrilerek aşur'un üzerine gezdirilir.

Hatay Yemekleri;
Ak Darı Çorbası,
Asma kabak bastısı. Aşşur, Aşur.
Bezirgan kebabı,  
Böbrek dolması,
Cevizli biber, Ciğer kebabı, 
Dövme (aşşur), 
Ekşi aşı, (Su ile domates suyunun çeşitli baharatlar eşliğinde kaynatılarak içine küçük içli köfteler konulması ile yapılan sulu yemek),
Güvercin Dolması,
Haytalı(bici bici),  Humus, 
Kabak tatlısı, 
Kabak Bastı(Koyun budu, tereyağı, soğan asma kabak, haşlanmış nohut, koruk suyu, kuru nane ve tarçın),
Kağıt kebabı, Kağıda kebap, Kamhi, 
Katıklı Ekmek (Ispanaklı Ekmek),
Kaytaz Böreği: Hamurdan yapılan bir çeşit kıymalı börek.
Kişki Leben,
Künefe, (içerisine taze peynir konulan tel kadayıf).
Muhanmara, 
Oruk, (Et, bulgur, baharat yoğrularak elle içi oyulduktan sonra içine ceviz veya fıstık ile yağda kavrulmuş kıymanın doldurulup kapatılarak fırında veya yağda kızartılmasıyla yapılan bir çeşit içli köfte)
Pamuk şeker, 
Patlıcanlı yoğurtlama, 
Pazı yoğurtlama,
Peynirli irmik helvası, 
Sarı bülbül (haşlanmış nohut),
Sarmaiçi, 
Semirsek, 
Sürk, (Küflü çökelek salatası) 
Şam tatlısı, 
Tepsi kebabıTirit, 
Turplu tarator, 
Tüffahiye,
Yoğurt aşı,(Su ile tuzlu yoğurdun suyun içinde kaynatılarak içine küçük içli köfteler atılması ile yapılan sulu yemek),
Yumurta öccesi.
Zahter salatası, 
Züngül, 

http://safakaydin.blogspot.com/2010/05/hatay-yoresine-ozgu-yemekler.html

17 Nisan 2016 Pazar

Fenike mitolojisinde en büyük tanrı ...

El, 
Fenike mitolojinde en büyük tanrısı, tanrıların babası.
El' in karısı olan deniz tanrıçası Aşera tanrıların anasıydı. 
Eşmun - Eshmun, (fenike mitolojisinde bitkiler ve şifa tanrısı).
Haddad,
İştar,
Milkat, Tanrıçalar,
Mot, Ölüm tanrısı,
Şadrapa,
Tammuz,
Tanit,

Fenikeliler, Rumca, Phoinike. doğu ırklarında fenikelilere Kenaniler denmiştir. Ama esas Yunan tarihçi Heredot ilk önce Fenikeliler adını kullanmıştır.  Antik çağda yaşamış Sami ırkından Akdenizli bir kavimdir. 

11 Nisan 2016 Pazartesi

Nevşehir'in Avanos ilçesinde ünlü bir höyük ...

Çeç,
Çeç Tümülüsü.
Yüksekliği 30 m. olan tümülüs, Avanos ilçesinin güney batısındadır.
Zank Höyüğü, 
Avanos'un Sarılar  kasabasındadır.

Avanos, Nevşehir İlinin 18 km kuzeyinde bir ilçedir. 
Avanos'un Antik çağlardaki eski adı Venessa'dır. 
Zuwinasa ya da Ouenasa olarak da bilinir.

Translate