Grenadillo,
Granadilla,
19. yüzyılın sonlarında Havaii de üretilmeye başlanan ve daha sonraları
tarihi gelişimi içerisinde Amerika' nın Florida eyaletinde de üretilen
bir meyvedir.
Granadilla'
nın dış kabuğu turuncu renkte olup kabuğu düz bir yapıdadır. Yaprakları
8 – 20 cm. uzunluğunda, 6 – 15 cm. enindedir. Yapraklarının üst tarafı
koyuya çalan yeşil, alt kısmı ise daha açık yeşildir. Meyvenin içi
çekirdekli bir yapıda olup, yenilen kısmı da bu çekirdekli kısmıdır.
Granadilla,
Orta Amerika ve Afrika ülkeleri ile Bolivya ve Peru da üretilmektedir.
Meyve daha önceleri İsrail de üretilmeye çalışılmış ama buranın iklim
koşullarının meyvenin yetişmesine imkan vermemesinden dolayı bu projeden
vazgeçilmiştir. Yine “Yeni Gine” de üretiminin yapılabileceği yapılan
araştırmalar sonucu kanıtlanmış, Haiti nin dağlık yamaçlarında
yetiştirilebileceği konusunda projeler oluşturulmuştur.
Subtropikal bir meyve olan Granadilla, içerdiği Kalsiyum sayesinde kemik gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Bununla
birlikte ayrıca cildi diri ve sağlıklı tutma gibi özellikleri de
bulunmaktadır. Çekirdeklerini yiyebilir, meyve sularınızda,
tatlılarınızda, yoğurtlarınızda, dondurmalarınızda, kokteyllerinizde,
salatalarınızda ilave ederek, farklı bir lezzet ve görsel elde
edebilirsiniz. 7 ºC de %80 - %90 nem seviyesinde muhafaza edilmesi
gerekmektedir.
Besin Değerleri: C,B1,B2,B3,Keroten ve Kalsiyum açısından zengin bir meyvedir.
Kaynak: http://www.idealtarim.com.tr/granadilla.asp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder