2 Ocak 2014 Perşembe

Dışarıya akıntısı olmayan küçük ve kapalı çukur, çöküntü ...

Kokurdan, (Halk dilinde).

Çöküntü,
Koyak, 
Tava, 
Kapalı çukur,
Susuz kapalı alan, Kuyu,
Derin çukur.
Coğrafi bir terim olup ortası çukur alan anlamındadır.
Çöküntü çukurları; kuyu; derin çukur
Dışarıya akıntısı olmayan küçük ve kapalı çukur.  
Kuyu gibi olan çukurlar, çöküntüler.
Halk dilinde kokurdan kelimesinin anlamı; kalkerli ve karstik özelliği ağır basan yerlerde çukurlukları bol, engebeli arazi.

Bulunduğu araziye göre derinlik gösteren hiç bir tarafa akıntısı olmayan kapalı çanak gibi arazi. Biçimi bakımından kapalı çanak şeklindedir. Kenarları dik, tersimi kabil olan çukurlar ve çöküntülerdir.

Yağışlar ve yer altı suları etkisiyle kalker, jips, kayatuzu, dolomit gibi eriyebilen kayaçlaın, kırık ve çatlakların çok olduğu taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma meydana gelir. Aşınım sonunda oluşan derinlikleri az, genişlikleri fazla olan erime ve çökme sonucu oluşan şekillere karstik şekiller denir. Bu bölgede bulunan çukur, derin çukur, kapalı alan gibi çöküntülere genel olarak halk dilinde kokurdan  denir. Kalker platolar üzerinde görülen oval çukurluklardır. Daha çok Toroslar’da görülür.
Aşınma sonucunda oluşan karstik şekillere; Sarkıt, Dikit, Lapya, Traverten, Polye, Çanak, Çöküntü, Mağara, Kuyu, Dolin, Uvala, Kokurdan, Koyak, Tava, Obruk, Düden, Kör vadi v.s. gibi isimler verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate