Mitolojiye göre Ren Nehri kıyısında, eski Worms şehri civarında geçen Nibelungenlied Destanındaki kahraman. İskandinav mitolojisinde pagan versiyonunda adı Sigurd olarak tanımlanmıştır.
Mitolojiye göre; Fethedilmiş bir krallığın veliahdı olduğundan haberdar olmayan demircinin yanında çalışan Siegfried, kendine yaptığı kılıcı ile bir ejderhayı(dragon Fafnir) öldürür. Ejderhanın yağını vücuduna sürerek yenilmezlik sağlar. Silah işlemez. Ancak ejderhanın yağını sürerken bir Ihlamur ağacı yaprağı sırtına düşer. Sırtının iki kürek kemiği arasında bir bölge zayıf kalır. Ancak bu kısımdan öldürmek mümkündür.
Bir gün Burgonya kralının kız kardeşi kendisine büyü yaparak kahramanımızı aşık eder. Halbuki Siegfried Norse’ların güzel savaşçı kraliçesini sevmektedir. Kral da norse'ların bu kraliçesini sevmiş ve evlenmek istemektedir. Siegfried'i kullanır. Kraliçe ile evlenmek için onu yenmek gerek. Kral adına savaşçı kraliçe ile dövüşür. Esasen büyü yapılmamış olsaydı bu kraliçeye aşık olan kahramanımız kendi eliyle sevdiğinin kralla evlenmesi için yardımcı olur. Bu iyiliğinden dolayı kral da kendisi ile kan kardeşi olmak ister. Bu nedenle vücudundan kan çıkabilecek tek yer o bölgedir.
Böylece dostları ve kan kardeşi kahramanın bu sırrını öğrenirler. Sonraları Siegfried tehdit olarak algılanarak öldürülmek istenir. Tabii ölümü de yine bu dostları ve kardeşi tarafından olur. Kralın kız kardeşi ile evlenen ve kral tarafından zamanla bir tehdit olarak görülür ve onu öldürmek isterler. Bir av partisinde kralın kötü adamı Tronjeli Hagen, Siegfried'i korumak bahanesiyle bu zayıf noktasını öğrenerek sırtından mızraklayarak öldürür. Daha sonra durumu anlayan kral kötü Hageni öğrenir ancak Hagen bu seferde Kralı öldürür. Kraliçe de Hageni öldürür. İşte bu destanda, Siegfried Balmung adında bir kılıç ve Grani adında bir at kullanır. Destan Orta Çağa ait izler taşır.
Bu destan, 19. asırda Alman milliyetçiliğinin yükselmesinde, Alman prensliklerinin bir ulus olarak birleşmesinde tarihsel bir öneme sahiptir. Siegfried adı, cesaret, yiğitlik ve şövalyeliği temsil eden bir ad olarak Almanya'da çok değişik alanlarda kullanılmıştır. Hitler de bahse konu bu kahramandan çok bahsetmiştir. 1. Dünya savaşında Maginot hattı karşısına Almanlar Siegfried'i dikmişlerdir. Bir çok korkak ve iktidarsız kişiler için borusuz Siegfried, korkak deyimleri için kullanıldığı da olmuştur.
Sinemaya da aktarılan bu hikaye Lanetli yüzük (Ring of the Nibelungs) adı ile gösterilmiştir.
Alıntı: http://tr.wikipedia.org/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder