3 Temmuz 2009 Cuma

Eklem kireçlenmesi...Artroz

Artroz (eklem kıkırdağı dejenerasyonu),
Bir ya da birden çok eklemde görülen ve eklemi saran kıkırdak dokusunda özgün doku yıkımı yapan kronik bir hastalıktır.

Yıpranmayla ilgili değişiklikler, eklemin sadece aşırı basınca uğramasıyla ortaya çıkmaz. Basınç altında kalmayan eklemlerde de artroz ortaya çıkar. Yapılan hayvan deneylerinde uzun süre bacağını kullanamayan deney hayvanının, o bacağındaki eklemlerinde kireçlenmeye ait bulgular saptanmıştır.
Burada olay eklemi meydana getiren oluşumların kanla beslenmelerinde ortaya çıkan bozukluktur. Eklem kıkırdağının beslenmesi eklem sıvısı ve kıkırdak altındaki kemik dokusunda bulunan kan damarları vasıtasıyla sağlanır. Eklem yük bindiğinde, kıkırdakta basınca bağlı incelme ve diğer değişikliklerle beslenmede yetersizlik ortaya çıkar. Önce küçük çatlaklar oluşur daha sonra bunlar büyüyerek bazı bölgelerde kıkırdak doku ortadan kalkar. Kıkırdağın normal halini kaybetmesiyle kemik doku korumasız kalır. Bu arada kıkırdağın altındaki kemik dokularda mikro fraktür dediğimiz çok küçük kırıklar oluşur. Buna bağlı eklem aralığı da daralır.

Burada işin içine osteoporoz da (kemik dokusu zayıflaması) girer. Özellikle kadınlarda menopozdan sonra osteoporoz çok sık görülür. Eskiden çok bilinmeyen osteoporoz son yıllarda önemli bir konuma gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate