19 Kasım 2013 Salı

Çarkıfelek bitkisinin tadı kavuna benzeyen meyvesi ...

Maruçya, 
Passiflora, 
Maruçya.
Armut Kavunu,
Çarkıfelek. 
Maracuja,
Tutku meyvesi,
Aşk meyvesi,
Passion Fruit, Farsça, Osmanlıca saat (ساعت) anlamındadır.


At arabası tekerleğinin çarkını ya da değirmen çarkını andıran çiçeklerinden dolayı çarkıfelek, feleğin çarkı, saat gibi isimler verilmiştir.

Çarkıfelek bitkisinin tadı kavuna benzeyen meyvesine Maruçya, Passiflora, Armut Kavunu denir. Tropikal Amerikada yetişen sarılıcı ve tırmanıcı bir bitkidir. Sarmaşık veya asma türündendir. Dış kısmı mor iç kısmı ise çekirdekli ve sulu olan  ekşimsi bir bitkidir. Vitamin (A, C, B1, B2, B5), protein ve mineral bakımından zengindir. Kalsiyum ve Fosfor yönünden zengindir. 

Doğal sakinleştirici özelliği vardır. Bu nedenle sakinleştirici bir  meyve olup bir-iki taneden fazla yenmesi sakıncalıdır. Eczanelerde satılan passiflora şurupları bu meyveden yapılır.  Hoş aroması vardır. Meyve cinsel isteği artırdığından Passion Fruit-Mutluluk meyvesi de denir. Aşırı tüketimi uyku, halsizlik yapar. Güney Brezilya, Kuzey Arjantin ve Avustralya gibi ülkelerde yetişir. Harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri vardır. İçerisinde flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir. 
Fotokimyasallar açısından da zengin bir meyve olup passiflorine, likopen ve karotenoidleri içerir. Yapraklarında siyanid glukosit maddesi bulunur. Buda toksik ve zararlı etki yapar ki az tüketilmesi tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate