31 Ocak 2014 Cuma

Türkiye' de seri üretimi yapılan ilk otomobil ...

Anadol,
Türkiye'de toplu olarak üretilen ilk otomobil markasıdır. Otomobilin en önemli parçası olan motor ithal olarak temin edilmiştir.  Türkiye'de ilk tasarlanan ve ilk üretilen otomobildir. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL'in talimatıyla, 1961 yılında Türk Mühendislerin çabaları ile ilk Türk otomobili Devrim Eskişehir Demiryolu Fabrikasında, şimdilerin TÜLOMSAŞ fabrikasında yapılmıştır.

Esas seri üretilen ilk Türk otomobili Anadol'dur. Koç Topluluğu, tarafından milli sanayimizin eseri olan bu otomobilin ismi de bir yarışma ile belirlenerek OTOSAN tarafından 1966-1984 yılları arasında üretilmiştir. Otomobil adı, arması, amblemi, üretimi, tipi tamamen Anadolu halkına yönelik olarak düşünülmüştür. Amblemi Hititlilerin geyik heykeli olarak seçilmiştir. 1966 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan fabrikada Anadol adıyla üretime başlamıştır. Toplam olarak  87000 adet A1-A2-A4-A5SV otomobil ve pikap serisi ile toplam 107175 adet üretilmiştir.  

19 Aralık 1966 yılında piyasaya sürülmüştür.  Türkiye'de ilk Türk otomobili Nobel adıyla bilinen küçük bir otomobil daha piyasaya çıkmış. Ancak üretimi durdurulmuştur. Koç Holding ve Ford ortaklığıyla üretilen Anadol'un tasarımı bir İngiliz firmasına(Reliant)  aittir. Araçta Ford firmasından tedarik edilen motor ve şase kullanılmıştır.  

Yukarıda bahsettiğim gibi tasarım ve mühendislik anlamında ilk Türk otomobili Devrim'dir. Anadol otomomobillerin bütün modellerin kaportası cam elyafı ve polyesterden, yapılarak Ford motorları ile H tipi bir şasi üzerine oturtulmuştur. Bu fiberglas gövde köyde ve halk arasında önceleri tuhaf karşılandı. Öyleki saman yerine öküz ve hayvanların yediği şeklinde benzetmelere rağmen Anadolu insanı otomobili severek kullanılmıştır. Ancak fiberglas üretiminde kullanılan petrol türevi madde fiyatları aşırı artarak  yüksek maliyetli bir otomobil haline getirmiştir. Ticari bir amacı kalmayan bu otomobilin üretiminden 1984 yılında vazgeçilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate