5 Nisan 2014 Cumartesi

İngiltereyi Krallıktan Cumhuriyete geçiren, başı kesilerek tekrar öldürülen,asker ve siyaset adamı ...

Oliver Cromwell,  
1599 Huntingdon - 1658 Londra .

İngiliz siyaset adamı, asker ve devlet yöneticisi.
İngiltereyi Krallıktan Cumhuriyete geçiren, başı kesilerek tekrar öldürülen,siyaset adamı, asker ve devlet yöneticisi .

İngiliz siyaset adamı Cambridge ve Lincoln İnn okullarında eğitim gördü ve hukuk öğrenimi bitirdi. Yaşadığı bölgeden İngiliz parlamentosuna seçilerek siyasete başladı. 1629 yılında parlamento dağıtıldı. Krallığa karşı her türlü faaliyet içerisinde bulundu. 1640 yılında Avam Kamarasına seçildi. Bundan sonra Kral ve kralcılara karşı faaliyetlerini hızlandırdı. 1642 yılında Kral I. Charles'a karşı ayaklandı ve savaştı. Albay ve sonra tümgeneral olarak büyük zaferler kazandı. 1647 yılında Londra’ya girerek yeni düzeni sağladı. Kral I. Charles kaçtı. Krallık ve Lordlar Kamarası kaldırıldı ve Cumhuriyet kuruldu. Meclis, parlamento oluşturuldu. Cromwell 1657 yılında kendisinin kral olmasını sağlayacak yeni bir anayasayı kabul ettirdi. İngiltere'nin yönetim biçimini Krallıktan Cumhuriyete geçirmiş ve Devlet Koruyucu Lord unvanı alarak ülkeyi tek başına idare etmiştir. Ölene kadar ülkeyi parlamentosuz yönetmiştir.  Dışta İngiltere'nin saygınlığım büyük ölçüde artırmıştır. İç işlerinde ise kalıcı düzen kuramamış bir diktatör olarak sıtma hastalığından ölmüştür.

Ancak, Oliver Cromwell öldükten sonra monarşik yapı tekrar kurulmuştur. Kral II. Charles’ın emriyle mezarı kazılarak ölü olan Cromwell’in tekrar öldürülmesi emri verilmiştir. Cesedi 12 saat ipte asılı tutulan Cromwell'in  başı Kral tarafından kestirilmiştir. Daha sonra Cromwell’in kesilen kellesi ibret-i alem için bir kazığa geçirilerek İngiltere Parlamento binasının çatısının tepesine çakılarak sergilenmiştir. Burada Kralın ölümüne kadar 1685 yılına kadar kalmıştır. Halen başın akıbeti meçhul olup gizliliğini korumaktadır. 1957 yılında oğlu babasının kafasını aldı ancak saklamak istemedi. Gömmek için uygun bir yer aradı. 


Aile üç yıl yer arayan aile sonunda bu kafayı gömmüşlerdir. Şu an başın gömülü olduğu yeri 2 profesör (Cambridge Üniversitesinden) biliyor ve sır gibi saklanarak profesörlerden profesörlere aktarılarak nesiler boyuncCoca-Cola sırrı gibi saklanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate