23 Ağustos 2014 Cumartesi

Fransız nörolog Jean-Martin Charcot tarafından tanımlanmış bir sinir sistemi hastalığı ...

ALS,
ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) 
MND (Motor Neuron Disease), 
Motor nöron hastalığı
Charcot hastalığı,
Lou Gehrig Hastalığı, 
Sedat Balkanlı hastalığı, (Türkiye).

Türkiye ALS Derneği başkanı İsmail Gökçek'e göre ALS hastalığı şöyle tanımlanmış. 

ALS, bedeni zihne hapsederek çaresiz bırakan ve insan onuruna dokunan bir hastalık. Başka bir ifadeyle yavaş yavaş elin ayağın tutmayacak. Konuşamayacaksın. Yürüyemeyeceksin. Yemek yiyemeyecek, su içemeyeceksin. Yutkunamayacaksın. Başını taşıyamayacaksın. Solunum cihazı olmadan nefes alamayacaksın. Ama beynine bir şey olmayacak. Düşünmeye, üretmeye devam edeceksin. Ve son ...
 
ALS Hastalığı ilk kez Fransız nörolog Jean-Martin Charcot tarafından 1869 yılında tanımlanmış ve Charcot hastalığı olarak anılmıştır. Esasen ALS, bir motor nöron hastalığıdır. Hastalığın belirgin özelliği, kaslara giden ve omuriliğin yan tarafındaki sinir hücrelerinin bozulması nedeniyle, istemli hareket eden kasların zayıflayarak erimesidir. Bu esnada zihinsel fonksiyonlar ve bellek bozulmuyor. ALS bulaşıcı bir hastalık değildir. ALS için henüz bir tedavi bulunamamıştır. Hastaya düzenli fizik tedavi uygulanabilir. ALS için henüz bir tedavi bulunamamıştır. Hastaya düzenli fizik tedavi uygulanabilir.
 
ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalara yardımcı olacak maddi imkanları sağlamak amacıyla Boston'lu Corey Griffin tarafından Ice bucket challenge-bir kova buz kampanyası başlatılmıştır. Dünyayı saran kampanyanın yaratıcısı ise bir deniz kazasında hayatını kaybetmiştir. Bu kampanyada ALS hastalığı için bir yardım toplama eylemi olup başından aşağı buzlu suyu boşaltmayan her katılımcı 100 dolar bağışlıyor. Kampanyanın önemli bir boyutu ise kovayla buz dökme eyleminin sosyal medyada fotoğraf ya da video olarak paylaşılmasıdır.

Bu hastalığa yakalanan tanıdık kişilerden bazıları; İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazar Prof. Dr. Stephen Hawking, Amerikan beyzbol oyuncusu Lou Gehrig, İngiliz aktör David Niven, Leeds United ve İngiltere Futbol Federasyonları menejerleri Don Revie ve Dieter Dengler, metal müzik gitaristi Jason Becker, Amerikan caz müzik bas çısı Charles Mingus, matematikçi Fokko du Cloux, İngiliz fizikçi Stephen Hawking, Çinli lider Mao Zedong, Galatasaray ve Fenerbahçe'de oynamış Türk futbolcu Sedat Balkanlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate