11 Ocak 2015 Pazar

XX. yüzyılın en önemli sopranolarından biri olan Türk opera sanatçısı...

Leyla Gencer,
Ayşe Leyla Gencer, 
Ayşe Leyla Çeyrekgil 
(1928;2008), 
Türk opera sanatçısı.
XX.yüzyılın en önemli sopranolarından biri olarak görülür.
10 Ekim 1928 yılında İstanbul, Polonezköy' doğmuştur. İtalya'nın Milano kentinde 10 Mayıs 2008 yılında ölmüş ve cesedi yakılarak külleri vasiyet ettiği yerde savrulmuştur. Türkiye’de ilk kez bir cenaze Krematoryumda yakıldıktan sonra İstanbul Boğazı’na serpildi.

Türkiye Cumhuriyetinin devlet sanatçısı ünvanı alan Leyla Gencer, İtalya'da La Diva Turca, La Gencer, La Regina olarak ün yapmış ve Milano, Roma, Napoli, Venedik, Viyana, Paris, San Francisco, Köln, Buenos Aires, Londra, Rio de Janerio, Bilbao, Chicago’da sanatını icra etmiştir.


Eserleri;
Verdi'nin Don Carlos, La Forza Del Destino, Aida, Macbeth, Simon Boccanegra, I Vespri Siciliani; Bellini'nin Norma; Donizetti'nin Poliuto ve Lucrezia Borgia; Mozart'ın Idomeneo; Monteverdi'nin L'Incoronazione di Poppea; Gluck'un Alceste; Tchaikovsky'nin Maça Kızı; Britten'in Albert Herring ve Pizzetti'nin L'Assassinio nella Cattedrale eserlerini 1957 -1980 yılları arasında bir çok başrolde yorumladı. Gui, Serafin, Gavazzeni ve Muti gibi büyük İtalyan şefleriyle çalıştı. Geniş ir repertuara sahip sanatçı lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 rol için sahne almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate