17 Kasım 2014 Pazartesi

"Terlikçiçeği" de denilen bir süs bitkisi...

Pantufla, (Yunanca Pantufl).

Terlikçiçeği.
Çantaçiçeği, 
Calceolaria sp.
Terlikçiçeği de denilen bir süs bitkisi.
Carl Linnaeus tarafından cinsi belirlenmiştir.
Latince Kunduracı anlamına gelen Calceolaria kelimesinden gelmektedir. 

Pantufla kelimesinin diğer anlamı Rumca olup, abadan yapılmış terlik anlamındadır. Aba terlik  de denir. 

Terlikçiçiçeği (Calceolarias), genellikle sarı veya turuncu çiçekler açar. Çiçeklerin üzerinde kırmızı lekeler ya da pupuras (üzerinde küçük, nokta şeklinde kan renginde lekeler) vardır. Bir ya da çok yıllık bir bitkidir. Basit, ters ve çaprazlama yaprakları vardır. Çiçekleri ayakkabı şeklindedir. 

Bazı türlerde korollanın (taç) dışında bulunan yeşil renkteki örtü yaprakları ve dört yapraklı sarı çiçekleri vardır. Çiçekleri iki dudaklı yani çift dudaklıdır. İki parçadan oluşan üst dudak eksene dik, alt dudak ise yağ salgılayan, salgı bezli dokuya sahip bir yapıdadır. Alt dudak bir kese şeklindedir. Üst dudak ise daha büyüktür. Uzunlamasına iki anter organ olarak ayrışır. Basit, göze çarpmayan tarzı ile bir yerleşime sahiptir. Meyveleri kapsül şeklinde kabukludur. Tohumları küçük, hemen hemen doğrusal ve hafif kıvrık şekilde, elipsoiddir. 

Fazla sulanmasından kaçınılmalıdır. Suyu iyi geçiren topraklarda, ışık ve hava alan yerlerde yetiştirilmelidir. Pantufla, bir cins mantarın etkisi ile  solgunluk hastalığına maruz kalırlar. Fazla sulanması, sık dikilmesi sonucunda kökleri ve gövdesinin alt kısımları bir tür mantar tarafından sarılır. Sonuç olarak mantar bitkiden bitkiye ıslanma ile yayılır.

Dip çürüklüğü hastalığı ile pantufla çiçeği bitkilerinin yaprakları solar ve bunların içinde düzensiz çürüme lekeleri ortaya çıkar. Bu lekeler, bitkide bodurlaşma hastalığı yaratır. Bunun sonucunda yapraklarda çarpıklık ve sarımsı mozayik deseni dikkat çeker. Çiçeklerde soluk kırmızı veya sarı halkalar gelişir. Bunu önlemek için hastalanmış bitkiler sökülüp, atılır. Üretilirken alınacak çelikler hastalıksız bitkilerden alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate