21 Kasım 2014 Cuma

Yeşil soya fasülyesi ....

Edamame,
Yeşil soya fasülyesi.
Soya Fasulyesi (Glycine max L. ).

Gülgiller familyasından olan Yeşil soya fasulyesine Edamame denir. Bitki, boyu 40-60 cm arasında değişmektedir. Ancak 150-200 cm kadar da boylanan çeşitleri vardır. Sap üzerinde bulunan boğumlardan karşılıklı yapraklar çıkar. Yaprakları fasulye yaprağına benzer ve üzeri hafif tüylüdür. Çiçekleri küçüktür. Meyvelerine, bakla denir. Baklalar olgunlaşınca iki yandan çatlar. Kabuk açılarak tohumları dökülür. Baklaların şekli düz ve hafif kavislidir. 

Edamame sebzesi protein bakımından zengin, K vitamini ve demir içeren lifli bir yapıya sahiptir. Beslenme açısından uygun bir ürün olan yeşil soya fasülyesi içinde vücudu koruyucu bir çok amino asit bulunur. Antioksidan özelliği vardır. Edamame kalp hastalıkları ve kemik erimesi hastalıklarını önler, kadınlık hormonunu (östrojen) dengeler ve menapoz etkilerini azaltır.

Yeşil soya fasülyesini taze,  çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca sarımsak ve zeytinyağı ile soteleyerek yemek çok lezzetlidir. Salata ve çorba yaparken kullanabilirsiniz. Japonlarca yemek öncesi iştah acıcı olarak tüketilen bir sebzedir. Haşlanarak üzerine tuz serpilerek, sıcak olarak servis edilirse çok lezzetlidir.

Soyanın anavatanı uzak doğu olup ilk önceleri sebze olarak yetiştirilirken sonradan yemeklik yağ olarak kullanılmaya başlanmıştır. Baklagillerden olması nedeniyle hem toprağı Azot (N) açısından zenginleştirir. Bu bitkinin tohumlarında yağ ve protein içeriği yüksek olduğundan önemli bir yağ bitkisidir. Ayrıca karbonhidrat ve protein kaynağıdır. 

Tohumlarından yemeklik sıvıyağ ve margarin yağ elde edilir. Pres yağı, sabun ve boya yapımında kullanılır. Küsbesi ise büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda, kümes hayvanlarında ve av hayvanları besiciliğinde kullanılır. Yeşil sapları hayvan yemi olarak yedirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate