1 Şubat 2015 Pazar

Başı kesik bir koyunu belli bir daireye atabilmeyi amaçlayan ve iki takım halinde at üstünde oynanan Kazakların ulusal oyunu ...

Kökbar,
Kökpar, 
Kazaklarda, Kökbar adı verilmiştir.
Kökpar oyunu oynayan kişiye Kökparşı denir.
 
Türkistan’da bu oyuna Gökböri, Gökbörü, Kökpari, 
Afganistan’da bu oyuna Buzkaşi, 
Anadolu'da pek oynanmayan bu oyun Ödül kapmaca, Pösteki adları ile bilinir. Pösteki Farsça bir kelime olup koyun ya da keçi postuna denir.

Kökperi, Kökberi.
Kökbörü,Kökböri,
Köpkeri,


Kazakların oynadığı ulusal bir oyundur. Başı kesik bir koyun ile iki takımın yarışma şeklinde bir oyundur. Başı kesik bir koyunu belli bir daireye atabilmeyi amaçlayan ve iki takım halinde at üstünde oynanan Kazakların ulusal oyunudur.

Kökpar, Kazakların atlı bir spor oyunu olup oyuna katılacak atlı oyuncular başlama çizgisi olarak belirlenen yerde sıralanırlar. Oyuncuların 50-60 m. uzağına, başı kesilmiş oğlak veya kuzu bırakılır. Başı kesik hayvan oyuncu atlılardan biri tarafından yerde veya havada yakalanır. Bu oğlağı, alan atlı, eğeri üzerinde, ayağı ile sımsıkı tuttuğu halde alabildiğine atını koşturarak önceden çizilmiş daire içine atmaya çalışır. Diğer oyuncular oğlaklı atlıya yetişip tuttuğu başı kesik hayvanı alması gerekir. Oyun 4-5 km. 'lik bir alanda oynanıyor. Kökparı alan oyuncu, bu alanı katedip bitiş çizgisine getirdiği zaman oyunu kazanmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate