5 Şubat 2015 Perşembe

Kars'ın Digor ilçesinde VII.yüzyıldan kalma bir katedral ...

Mren,
Mren Katedrali,
Mren Kilisesi,
Müren Kilisesi.
Kars'ın Digor ilçesinde bulunur.
Mren, aşağı Arpaçay’ın sağ kıyısında yer alan bir köydür.
Mren adının Urartu lehçesinde kale anlamı taşıdığını belirten tarihçiler ve dil bilimcilerine göre Pakraduni hanedanlığının prenslerine yazlık mesire yeri olarak kullanılmak üzere 619 yılında Davit Saaruni tarafından yaptırılmıştır.

Her ne şekilde ve ne zaman yapılmışsa da Arpaçay yöresinde Ermenistan’ın en eski Hıristiyan mabedi olarak bilinir. Eski adıyla Tekor olarak bilinen Digor ilçesindeki Degor (Tekor) kilisesinin ardından Mren Katedrali bu bölgenin en eski tarihi yapısıdır.


Kars-Iğdır karayolunun güneyinde bulunan kiliseye ulaşım zorlukla yapılmaktadır. Kars’a 42 km. uzaklıktaki Digor İlçesindedir. Vaktiyle bağlarının bolluğu nedeniyle Karabağ adı verilen köyde bulunan Katedral, çorak ve ıssız bir bölgede bulunuyor. Ermeni kilisesinin güney yüzünün 2008 yılında yıkıldığı ve bu durumda kubbeyi taşıyan payandalar zarar görmüştür.   World Monuments Fund-Dünya Anıtlar Vakfı, WMF tarafından 7. yüzyıldan kalma, farklı kültürel ve tarihi mirasa sahip sınıra yakın askeri bölge içinde yer alan Mren Katedrali, 2014 yılında korunmaya alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate